Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Great Naval Battles: North Atlantic 1939–1943

1992
85
1 hodnocení Platformy
Žánr

Forma
placená hra
Rozsah
samostatná hra
Multiplayer
ne

Great Naval Battles je realtimová strategie v kombinaci se simulací bitevních lodí z druhé světové války. Strategická část spočívá v plánování a skládání námořních svazů, a následné navrhování tras, na které se vydají. Cílem je najít protivníkovu flotilu dle hlášení špionáže a výzvědných služeb. Správným výsledkem plánování je střet těchto lodí, ve kterém si může hráč otestovat své taktické schopnosti, kdy bude směrovat lodě ve formacích a správně je natáčet tak, aby co nejefektivněji vypálil salvu z lodí na nepřítele. Zároveň je nutno udávat rychlost, zvládat úhybné manévry a využívat kouřovou clonu. Nechybí ani využití letecké podpory, pokud hráč zvládne nasměrovat letadlové lodě tak, aby letadla mohly vůbec vzlétnout. Je možno se částečně chopit ovládání konkrétní jedné lodi samotné a ovládat tak i střelbu z kanónů nebo vypouštět torpéda, byť je lepší výpočty pro takové činnosti přeci jen nechat na počítači a z hráčského pohledu se věnovat čistě taktickému plánování a manévrům.

Hra nabízí několik scénářů bitev, které historicky věrně kopírují události v Atlantiku v letech 1939 - 1943. K dispozici jsou přesně ty lodě, které byly k dispozici v druhé světové válce v konkrétních letech, takže lze skládat námořní svazy z lodí jako je Bismarck, Tirpitz, Prince Eugen, Lützow (Deutschland), Graf Spee, Scharnhorst, Gneisenau, Admiral Hipper a pod. za německou stranu. Za Velkou Británii je tady slavná sestava lodí jako HMS Hood, HMS Prince of Wales, HMS King George V, HMS Exeter, HMS Renown, HMS Rodney, i letadlová loď HMS Queen Elizabeth.

Ačkoliv jsou historicky věrně nastaveny počátky daných událostí (např. stíhání německých kapesních bitevních lodí nebo slavný lov na Bismarck), kouzlem je možnost změnit běh dějin. Můžete například neopakovat chyby tehdejších admirálů a klidně zachránit Hood. Naopak za německou stranu můžete jinak naložit s Bismarckem a vyhnout se tak jeho potopení.

Mimo konkrétní bitvy se lze pustit i do celkové kampaně, ve které hráč bude postaven před další strategické možnosti. Po zdárně vybojované bitvě, ve které se málokdy lze vyhnout poškození nějaké vlastní lodě, bude třeba poškozené lodě uklidit do přístavu na několika měsíční opravy. Proto je důležité neposílat do prvních bitev vše, ale pečlivě vážit, které bitevní lodě si ponechat pro bitvy následující. Cílem kampaně je projít zdárně všechny historicky naplánované bitvy tak, jak jdou popořadě za sebou.


Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.


Nejlépe hodnocené komentáře

Doposud ke hře nikdo nenapsal komentář.