Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Tulareanus (25.07.2020 15:32): Z hard sci-fi bych doporučil ještě Nepřemožitelného od Stanislawa Lema. Myšlenka knihy je opravdu úžasná.

Právě proto si nic neplánuji. To, na co mám největší chuť ze všeho, bývá většinou to pravé, protože si z toho obvykle odnesu nejvíce co jde.
@Tulareanus (25.07.2020 16:25): Ty dalsi dily se pak cim dal tim vic venuji vztahum obyvatelu pres ruzne generace uvnitr Ramy a obcas to pripomina telenovelu v profesionalnim provedeni. Take se tam dost casto objevuje tema kultur a jejich zarazeni a problemum s tim spojenych. Ale porad tam je dost technicky zamerenych casti ktere prohlubuji koncept prvniho dilu a ta popisna napinavost a zjistovani co a jak tam je porad. Slabsi to je, ale podle me to porad stoji za precteni.
@Charllize (25.07.2020 16:12): Ja som čítal len tú prvú knihu, že vraj druhá je ešte fajn a tie ďalšie sú už slabšie, ale vraj je to aj vekom a tým, že medzi ich napísaním sú dlhé roky. Morgan Freeman sa dlhé roky snažil o sfilmovanie Ramy, no nenašiel žiadnu spoločnosť, ktorá by mu na to dala peniaze, čo je veľká škoda.
@Tulareanus (25.07.2020 15:32): Ja mam rad celou serii o Rame, i kdyz pozdejsi casti trosku pripominaji roman pro zeny, a je znat ze mistrovi uz trosku dochazeli sily a pribral spoluautora :)
Clark je mistr popisu a dodnes vidim Ramu pred sebou jak zivou. Mohl by to nekdo zfilmovat a i rpg by na tom slo vystavet. Tusim ze kdysi vysla adventura, ale nehral jsem ji. Vzdycky si to po par letech pauzy rad prectu.
@Subject 13 (25.07.2020 06:51): Knihu Vesmírna Odysea mám veľmi rád. Od Clarka sa mi veľmi páčilo aj Rendevous with Rama a ešte tu mám na poličke neprečítané The Deep Range. Hard Scifi mám veľmi rád, pretože nahradzujú ten "epický scifi cheap thrill" takými reálnejšími problémami, do ktorých sa dá viac vcítiť a mne osobne potom pripadajú také situácie pri čítaní viac napínavé.

Ono s tou ťažšou literatúrou je tam samozrejme ten vnútorný boj zvedavosti a snahy o porozumenie s energiou, resp. únavou a snahou o odbremenenia sa od určitých myšlienok, ale keďže si to vôbec striktne neplánujem, neviem vopred, ktoré nutkanie bude silnejšie. :)
@Tulareanus (25.07.2020 06:16): Tak teď už plně chápu proč Ti na jejím přečtení tak záleží, tak snad se Ti to zadaří a nejdeš v ní odpovědi, které hledáš. A přiznám se, že k těm dalším pánům jsem se ještě (neyvzrálostí, nejspíše) nedostal. Hodně mi učarovalo osvícenství a jeho autoři a hodně přínosnou se ukázala i antická filosofie, ale na ostatní směry ještě nespěchám. A nevidím nic špatného na tom, že máš chuť na beletrii. Četbu románů doplňuji historií, kosmologií a politologií, ale jen to odborné bych číst nedokázal. Teď mám zrovna takové období, kdy na nic odborného nemám náladu. A proto moji další knihou bude 2001: Vesmírná odysea od Clarka. Byť jsem jí už četl a je to žánr "hard sci-fi", kde se musíš na čtení hodně soustředit. Ale nedá se nic dělat, nedávno jsem opět viděl film :-). I tak je to odpočinkové. A všechno, co jsi vyjmenoval je dost náročné na zpracování, takže Pratchett mi přijde jako dobrá volba. A vsadím se, že i tak vše doženeš.
@Subject 13 (25.07.2020 06:03): Tak to nedokopanie sa má dva dôvody. Tú knihu si chcem prečítať už dlhšie obzvlášť preto, že som v Arménsku bol a od miestnych som o tej genocíde počúval a tak silné emócie som mimo mojich osobných zážitkov som asi nikdy nezažil. A duhým dôvodom je, že minulý rok som čítal len dve knihy, ktoré neboli odborné, filozofické alebo eseje, a aj to som jednu z nich dočítal až tento rok. Čiže by mi asi viac sadlo teraz niekoľko kníh skôr beletrie ako niečoho oddychovejšieho. A druhý dôvod je, že tento rok čítam na moje pomery katastrofálne málo kníh. Asi najmenej odkedy som poriadne vôbec začal čítať. Lenže, keď som si pred rokom povedal, že si prečítam Pratchetta, prečítal som miesto toho Kierkegaarda, keď som si potom povedal, že si dám nejaké scifi, prečítal som Sartra, no a takto to šlo potom cez Barthesa, Huizingu, Hegela, Heideggera.... a dozvedel som sa a pochopil množstvo nových vecí, ktoré pôsobili nie ako samostatný celok, ale dieliky mozaiky a to vie byť silným osobným zážitkom, ak je na to človek správne nastavený. Asi by som mal urobiť kompromis a pokračovať v Soul Mountain od Gao Xingjian. Na to som sa veľmi tešil a zatiaľ tá kniha silno zapôsobila.
@Tulareanus (24.07.2020 21:09): V tomto ohledu si nejspíš počkám, až vyjde nějaká knižně ucelená komplexní analýza. A navíc... nevědomost je někdy mnohem šťastnější stav :-). A co se týče té Tebou posledně jmenované knížky, ani se nedivím, že se k ní nemůžeš dokopat. Takhle já to mám se Zinkovými chlapci od Světlany Alexijevičové - deprese odložená na neurčito :-).
@Subject 13 (24.07.2020 17:46): Tak toto je správa z pár dní dozadu, tak som zatiaľ zvedavý, koľko je tam nových vecí, ktoré reflektujú dianie v UK v tomto roku, hoci celá správa vychádza z dlhšieho časového horizontu. Clash of Civilizations je tiež jedna z vecí, ktorú mám na dlhodobom to-read zozname, ale ako sa poznám, tak po dočítaní tej správy (nie je to veľa, má to len cca 60 strán a som skoro v polovici) tiež siahnem po niečom príbehovejšom. :) A to som si chcel ešte prečítať Remembering the Armenian Genocide od Patricka Thomasa, ktorú tu mám na poličke už celkom dlho.
@Tulareanus (24.07.2020 15:05): To mi připomíná sáhodlouhý rozbor o válce na východní Ukrajině, co mám v poličce, ale ještě jsem na to nenašel chuť. Chci nechat trochu uzrát Střet civilizací od Huntingtona - to je stále vynikající kniha, ale dost náročná. Takže jsem si odběhl ke klasickému sci-fi.
@Subject 13 (24.07.2020 02:39): Ach, to som si nejak nevšimol. Momentálne správu ohľadom aktivít Ruska v rámci hybridnej vojny, ktorú vypracovala The Intelligence and Security Committee of Parliament na základe žiadosti britského parlamentu. :X
@Radecker (20.07.2020 22:46): Shinkai se mi moc nelíbí, jeho filmy pěkně vypadají, ale pro mne jsou někdy až moc cheesy a sentimentální. Hosoda je podle mně trochu nevyrovnaný, Girl Who Leapt Through Time a Wolf Children byly skvělé filmy, Boy and the Beast a Summer Wars trochu slabší a ten poslední Mirai ve mně nezanechal skoro žádný dojem.

Teď mi ale připadá že když Takahata a Kon zemřeli a Miyazaki skončil tak v anime chybí opravdu vyjímečný auteur který by posouval anime film dopředu a měl plnou kreativní kontrolu.

Já teď hlavně sleduji novou sérii Re:Zero a Oregairu, co by se příležitostním fanouškům moc nelíbilo. Jedno je isekai a druhé slice of life. Dobrý je i reboot Fruits Basket.
@Fritol (16.07.2020 12:54): Tak jsem dnes zkouknul Kimi no na wa a líbilo se mi to. Dost mi to připomnělo Toki o kakeru šódžo, které se mi líbilo přeci jen ještě trochu více. Teď jdu na toho Satoshi Kona.

@Samariel (17.07.2020 11:49): S názorem, že Stephen King neumí napsat konec souhlasím. Dokonce mi připadal příšerný i konec Temné věže, který se třeba Morlunovi líbil. Tam už to ale od pátého dílu šlo imho hodně z kopce a nesedlo mi to. Zklamal mě i konec Svědectví, Osvícení a Nezbytných věcí (tam to bylo až směšné). Přesto všechno, ale vždycky rád ten Kingův vesmír znovu navštěvuji. U něj člověk vždycky ví co dostane (např. silnou šikanovanou ženu, nebo random člověka s artritidou :-)) Pod Kupolí jsem zatím nečetl. Momentálně mám rozečtený Dallas 63 a zatím dobré, lámat chleba se opět bude na posledních stránkách.

Jinak sci-fi / fantasy román vyloženě postavený na silné ženské hrdince mě úplně nenapadá. Asi bych řekl Jizvu od Miévilla, a potom některé díly Asimovova vesmíru (Druhá Nadace, Roboti a Impérium). Ty ale nemá úplně smysl číst zvlášť. Silo mě bohužel moc nebavilo.
@Dan9K (20.07.2020 09:09): Takto. O všem a zároveň o ničem bolo zrušené, pretože tam debaty viedli do nepekných flamewarov a tie nálady sa následne prelievali aj do iných diskusii, prechádzali do osobných útokov a podobne. No a toto je presne taká téma. Ja týmto netvrdím, že ktorý človek presne by niečo také začal, nemusel by to byť žiaden z vás, čo ste sa k tomu konkrétne vyjadrili, ale xkrát sa stalo, že tam kde dvaja ľudia začali regulérne a slušne diskutovať, následne pribehol tretí a "odpálil bombu", prípadne sa pridal štvrtý a išlo to do pekla. Neboli to ojedinelé prípady. A bohužiaľ prax hovorí, že tam zväčša vedú v prípade DH politické témy. Áno, politika a politológia sú súčasťou kultúry a mnohé umelecké diela sú politické, politizujúce alebo reakčné voči aktuálnemu sociálnemu stavu, ale bohužiaľ na DH zo skúsenosti takéto debaty nefungujú.

@hanak_v_exilu (20.07.2020 08:16): A priori hodnotiť asi skoro nikdy nie je dobré, len viď. čo som napísal v tomto príspevku vyššie.
Stejně jeden obranný názor nevyrovná tucet útočných. Já si můžu říct, že jsem ten seriál bránil, zatímco žvanilivé na čsfd si můžou říct že na něj od začátku útočili. Každý holt máme alergii na něco jiného. "Killing monsters." Geralt. Ale prát se kvůli tomu nebudeme, nebo ano? Venku švitoří ptáčci, bublají motorky.. A když na to kluci z čsfd nepřijdou sami, ode mne to nevezmou. Čekání je jediná cesta jak se dá problém tohoto druhu vyřešit. Katolíci taky nejsou tím koho ten seriál zobrazuje. Takže nikdo není apriori špatný. Postoj jsem vyjádřil. Seriál sám je o něčem jiném. Hezký den, borci.
@Tulareanus (19.07.2020 20:55): -1

tohle mi přijde fakt hnusné. Hanak napsal krásnou věc. A pokud jde o to, že je to OT, tak není. Kultura nerovná se umění nebo debata o uměleckých produktech. Je to široký pojem, který se týká i obecných kulturních hodnot, mezi které patří i to, jak se k sobě lidé chovají, což je vlastně mnohem důležitější než debata o nějakém seriálu. Umělecká díla navíc často k podobným debatám a úvahám sama provokují, takže zamezovat jim je vlastně proti duchu těch děl jako takových.
Zajimave jeste je, ze sam Frank Miller se obcas vyjadruje jako takovy genetik :)
Rozhovor s Frankem Millerem o tvorbě Cursed komiksu Roky se tomu věnoval. Celé to postavil okolo Nimue (Paní jezera). Od časů kdy se připravoval na 300, miluje tu fázi výzkumu. Nejdřív přijde nápad, který musí být zajímavý a zábavný, dost na to aby mu chtěl věnovat x let života. Pak si s ním hraje a dělá průzkum. Sin City, 300, Dark knight a teď Nimue. Jako dítě četl legendy o Arturovi, má k tomu vztah. Je to plné různých zajímavých záporáků, má to draky, zbraně. Je tam zrod západní civilizace, náboženství, mytologie. Toliko o tématu.
Pokud jsem někoho urazil, tak se omlouvám. Samozřejmě máte právo být, ehm, .. hledám správné slovo, jak by to řekl Zoltán? Ne, moment. Genetici je dobrý výraz. Hezký podvečer.
Vydrž a ta doba přijde. Já ta slova napsal na obranu něčeho co považuji za důležité, důležitější než je omezenost-nadřazenost-běžnost-tuctovost-hlas stáda. Můj hlas bude spíš výjimkou, počty jsou nevyvážené. V práci obvykle narazím do zdi. Máme tam také genetiky. Dobří lidé většinou mlčí. Já mlčím pokud to lze vydržet, den, týden, měsíc,rok, deset let. Genetik obvykle pozná nesouhlas. Nelze být stále tiše proti. Někdy je třeba jako v té scéně řici "Dost."
Ješte je zajímavé, že spletli název. Cursed nemá být prokletá (jako Nimue), ale prokletý (jako Excalibur). Je to už v traileru: "the sword is Cursed". https://youtu.be/xLTdy6PfotA . Konec je fantastickej (jak jinak.. bude další sezóna) a nekončí to happy endem. Vlastně od začátku do konce prohrávají, až prohrajou.. V celém seriálu nepadne slovo Excalibur, taková drobnost. Nimue chybuje, ale docela pochopitelně. Nejlepší scéna - flashback scéna se zraněným Merlinem. A náznaky, nevysvětlují všechno do detailu. Jen ukážou a diváku, domysli si sám. Ilustrace v komiku Cursed i na produkci seriálu pracoval Frank Miller (Sin city, 300). Takže spíše než "odpad" je to hrdá facka rasistům. Záleží kdo se kouká, rudý bratr, nebo čtenář knih. Někdo uvidí barvu pleti, a nesmysl že v středověku nebyli černoši, no a jiní dostali fantasy dáreček. Díky Franku.
Dokoukal jsem Cursed na Netflixu. Lepší než Witcher, ale opět asi hlupáci zareagují jako u nás reagují na barvu pleti Artuše atd. Ale co, jsou filmoví démoni, a pak jsou inteligentní blbci. Samotný seriál je až nevybíravě brutální. V tom co zobrazuje, takže Rudí bratři jsou inkvizičně bestiální, zlí a hloupí jak jen lidé umí být, když jim někdo dá společného nepřítele (paralela s válkou proti terorismu, proti běžencům, ekologům apod. ale původně šlo o odlišnost, národnost, rasu nebo náboženství), a cestu vykoupení (u nás pivní řízková cesta, u nich šlo o cestu církevní). Nimue a její maminka jsou z sličného lidu, u krále Uthera radí atypický ale výborný Merlin. Tento příběh je vlastně starý anglický mýtus odehrávající se okolo 5.-6.století, zaznamenaný v dobách inkvizice tedy v 12.století jako "Matter of Britain", u nás známý jako Legenda o Artušovi, odehrává se něco před ní, je to podobné jako kdyby Netflix natočil něco z mýtů uvedených v Hájkově Kronice České příp. z Starých pověstí českých od Jiráska. Nechci moc prozrazovat děj, ale drží to při sobě líp než Witcher, ale i tak si stejní lidé najdou podobné detaily jako vždycky (barva pleti hlavního hrdiny, naivita hlavní hrdinky a kdesi cosi). Je to o lidech. Jak o těch kdo se dívají, tak o těch které to zobrazuje. Nakonec je z toho solidně našláplá první sezóna. Excalibur a Merlin jsou řekl bych držáci po celou dobu vyprávění. Motivy Merlina výborné. Nechuť Nimue se mu přizpůsobit taky. Vizuál je skvělý, muselo to stát spoustu peněz. Intriky, jelikož jsem nesledoval hru o trůny, jen útržkovitě, nemám s čím porovnat, ale trochu to nabírá ten směr. Opět to nebude pro každého, ale zklamaný asi nebude nikdo, a mohlo by se to víc líbit i fandům Hry o trůny. Jsou tam království, nemrtvé bytosti. A Merlin který zapoměl čarovat. A výborný důvod proč to zapoměl. Náznaky i jasná sdělení. Má to své momenty.. To by asi stačilo.

Edit - koukl jsem se ze zvědavosti na csfd, a nemýlil jsem se. Hned horní příspěvek o barvě pleti. Hloupost nemá ráda když ji něco odkopává. A seriál Cursed ji přímo nahrává, aby vystrčila růžky. Taková ta těžká, česká, vytrvalá, zažraná a diváka definující hloupost. Výborné.
Překvapení roku: Poprvé jsem viděl zoufalé manželky (první řadu). Čekal jsem americkou verzi Ulice pro snoby a ono je to vážně dobrý, má to postupující hlavní dějovou linku, dobře charakterizované postavy, good writing, sakrastický, někdy až černý humor a svižné tempo. Možná jsem jen moc starej a divnej, má tu někdo podobný názor? :D
@Samariel (17.07.2020 11:49): a k tomu Kingovi, myslím, že je to jak kdy. Pod kupolí jsem nečetl, ale třeba absurdní konec je v Nezbytných věcech. Většina jeho konců je nevýrazná a vlastně si je ani nepamatuju. Ale to je můj problém s pamětí, pamatuji si spíše celkový dojem, obraz, který mám v hlavě a detaily příběhu spíše mizí. Líbil se mi konec Řbitovu zviřátek. Konec Mlhy je super, ale film je o pět levelů jinde. Konec Running mana je v pohodě. Konec To je legendární a už by si ho asi nikdo nedovolil napsat....
@Samariel (17.07.2020 11:49): tak možná trilogie Silo. Úžasně napínavá a nápaditá dystopie, která mi nesedla jen jedinou věcí. Ale v první knize to, co mi nesedlo, ještě není, takže k ní vlastně nemám výhrad a je tam silná ženská hrdinka. A taky snad nejskvělejší začátek, co jsem zažil.
@Samariel (17.07.2020 11:49): Jen ke Kingovi a jeho koncům. Někdy se mu úplně nepovedou (pro mne třeba Osvícení, to mě trochu zklamalo), ale třeba takový Řbitov zvířátek či sága Temná věž, tam se to Kingovi podařilo zakončit perfektně.
Ahoj čtenářstvo mezi námi,
má tu někdo tip na sci-fi/fantasy román s prvky silné ženské hrdinky – něco jako právě čtu I
když půjdu roklí šeré smrti od Connie Willis či sci-fi/fantasy román, který napsala žena? Jediné
další ženy-spisovatelky, které ze sci-fi/fantasy rybníčku znám a napsaly nějaký román jsou J. K.
Rowling (Harry Potter série), Ursula LeGuin (Čaroděj Zeměmoří série), Lois McMaster Bujold
(Vorkosigan série) a Charlaine Harris (Pravá krev série).

I když u Pravé krve je vlastně spojení obou – autorem je žena-spisovatelka a napsala ságu se
zajímavou postavou (čti: telepaticky postiženou hrdinkou) U Pravé
krve jsem ale dříve viděl seriál. Btw, jaký máte názor na Pravou krev jako ságu knih? Vyplatí se číst
i další díly (skončil jsem u první knihy)? Vím, že někdo asi napíše, že je to „červená fantastika“, ale
já to beru tak, že už od roku 2018 nečtu knihy, které mají nějaké hlubokomyslené
myšlenky - tímto zdravím nakladatelství ODEON - v poslední době se u knih chci v prvé řadě bavit,
ne číst sociologicko-psychologické disputace a srážky hrdinů s realitou
.

Jinak by mne zajímalo jestli souhlasíte s názorem Stephena Kinga, že knihy, které dostanou
grant z nějakého fondu, jsou většinou sračky? (Myslím, že nějak tak to řekl.)

Jo, a ještě ke Stephenu Kingovi - jak se Vám líbil konec Pod kupolí (kdy armáda
nic nezmohla střelou proti Kupoli, ale pak je zásah jako z řecké tragédie, úplná deus-ex machina,
kdy je vyřešeno vše pomocí emzáků
.) A souhlasíte s mým názorem, že
Stephen King prostě konce svých knih neumí napsat?